Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Bataten

betekenis & definitie

Bataten zijn de knollen van Ipomoea Batatas, die in bijna alle tropische en subtropische streken verbouwd worden. Deze knollen hebben wel eenigszins het uiterlijk van aardappelen; alleen zijn ze meer langwerpig.

Vanwege het hooge gehalte aan suiker worden ze ook wel „zoete aardappelen” genoemd. Behalve suiker bevat de knol zetmeel, hetgeen in Indië dienst doet voor de bereiding van een soort „arrowroot”. In Azië vormt deze knol een volksvoedsel. De Papoea’s van Nieuw-Guinea zijn zelfs voor een belangrijk deel op dit gewas aangewezen.

Samenstelling: eiwit 1,6%; vet 0,5%; koolhydraten 24-31%; suikers 2,5-5/5%; ruwvezel 1,0-2,6%; aschbestanddeelen 1,1%; water 70%; verbrandingswaarde 1100 calorieën per kg.