Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Artisjok

betekenis & definitie

Artisjok is een uit Zuid-Europa afkomstige plant van de familie der composieten. De bloemhoofdjes van deze vertegenwoordigster der samengesteldbloemigen zijn zeer groot. Ze zijn van onderen bezet met dikke, sappige schubben, waarvan het aan den bloembodem vastzittende deel eetbaar is.

Deze schubben worden o.a. voor de bereiding van saucen gebruikt en voor het kruiden van vleesch, terwijl soms ook de geheele bloemhoofdjes, wanneer ze nog niet geopend zijn, als groente dienst doen. Ook eet men wel den bloembodem zelve. Deze groente is weinig bekend hier te lande.

Samenstelling van den bloembodem: eiwit 2,5%; vet 0,1%; koolhydraten 8,3% en water 86,5%; verbrandingswaarde 450 calorieën per kg. Samenstelling der schubben: eiwit 1,7%; vet 0,1%; koolhydraten 14,5%; water 80%; verbrandingswaarde 670 calorieën per kg. De artisjok is een goede vitamine B1-bron.