Encyclopedie voor voeding

dr. ir. P. Schoorl (1938)

Gepubliceerd op 05-12-2022

Ansjovis

betekenis & definitie

Ansjovis is een vischje behoorende tot dezelfde familie als de haring. De meeste ansjovis, welke hier aan de kust of in de Zuiderzee gevangen wordt, wordt na van kop en ingewanden ontdaan te zijn, ingezouten in tonnetjes van ± 30 kg of 175 kg en naar Duitschland geëxporteerd. De kwaliteit wordt beter naarmate ze langer ingezouten is geweest. Hierom wordt ze soms 6 jaar en meer bewaard. Vooral de Hollandsche ansjovis blijkt zeer duurzaam te zijn.

Samenstelling (in zout ingemaakt): eiwit 67,5%; vet 3,3%; minerale bestanddeelen 8,4%; water 20,7%. Samenstelling (versch): eiwit 16,5%; vet 5%; 45% water (de rest is graat). Verbrandingswaarde 1160 calorieën per kg.

De ansjovis wordt soms tot pastei bereid. Hiertoe wordt ze van de graat ontdaan. De samenstelling is dan: eiwit 12,5%; 1,6% vet; water 37% en koolhydraten 5%; verbrandingswaarde 870 calorieën per kg. Voor het maken van een goede pasta wordt er meel in verwerkt, vandaar de aanwezigheid van 5% koolhydraten.

Vervalsching vindt wel plaats doordat andere kleine vischsoorten onder dezen naam verkocht worden, bv. sardientjes.

< >