Afroomen van melk is het afscheppen van de roomlaag, welke zich op de melk, die eenigen tijd rustig gestaan heeft, gevormd heeft. Onder speciale omstandigheden, nl. indien de omgevende temperatuur laag is en de melklaag niet al te dik, kan een groot deel van het vet der melk aldus verwijderd worden. Dit paste men vroeger bij de boterbereiding toe. Later is deze wijze verbeterd door toepassing van de centrifuge, waarbij de melk veel scherper afgeroomd kan worden. De aldus afgeroomde melk noemt men wel centrifugemelk, ook wel ondermelk of taptemelk of magere melk. Het vetgehalte bedraagt na de machinale ontrooming nog slechts 0,2 tot 0,05%, terwijl de samenstelling van de melk overigens geheel gelijk gebleven is. Door het gewone afroomen daalt het vetgehalte slechts tot 0,5% à 1%.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk