Rhône betekenis & definitie

Het Franse wijndistrict dat naast Bordeaux de meeste AC-wijnen van Frankrijk produceert. Syrah en grenache floreren en zorgen voor rood. Marsanne, rousanne en viognier nemen de witproductie voor hun rekening.

Het Rhône-dal is thuishaven van de Chateauneuf-du-Pape, Saint-Joseph, Vacqueras, Cornas, Gigondas, Condrieu en Muscat de Beaumes-de-Venise bijvoorbeeld. Maakt de meest begeerde wijnen ter wereld in rood (Côte Rôtie) en wit (château Grillet), maar is tevens producent van onwaarschijnlijke hoeveelheden rode Côteaux-du-Rhône die we graag in voornoemde thuishaven zouden willen kieperen.

In de Rhône zitten de wijnbouwers daarom niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in het dal nadat ze te lang, te veel te dure wijnen hebben gemaakt die niet te drinken waren. En nu keert de markt zich tegen hen.

Het verhaal is bekend: de Nieuwe Wereld maakt van dezelfde druiven (vooral qua rood) betere wijnen en brengt ze voordeliger op de markt. Grote hoeveelheden onverkoopbare voorraden beheersen de kelders. De oplossing is overigens simpel. Gewoon weer lekkere wijn gaan maken (zie ook: Bordeaux) en de kopers staan weer in de rij.

Laatst bijgewerkt 17-05-2017