Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

Gepubliceerd op 17-05-2017

carmenère

betekenis & definitie

Een druif die tot halverwege de jaren negentig een identiteitscrisis had, omdat hij tot die tijd werd versleten als merlot. Was ooit een held in Bordeaux waar hij als gelijke werd beschouwd van de cabernet sauvignon. Ging op avontuur naar Chili waar de wijnbouwers hem voor merlot hielden, zodat hij daartussen werd aangeplant. Een vanzelfsprekende vergissing, want de twee lijken in uiterlijk en smaak bijzonder op elkaar.

Een verschil is echter dat carmenère drie weken later rijpt dan merlot. En dat wil bij een gemixte wijngaard dan nog wel eens tot groene, onrijpe tonen in de wijn leiden. Toen DNA-onderzoek in 1996 zijn ware identiteit onthulde, kon de druif in Chili zijn ware gezicht tonen en ontpopte hij zich als nationale held. Terecht.

Kan wanneer goed rijp, prachtige, uniek zoetsappige wijnen met veel fruit opleveren. Helemaal als in nabije toekomst de stokken waaraan hij groeit echt op leeftijd zijn.