Harold Hamersma

wijnbegrippen in gewone mensentaal

Gepubliceerd op 17-05-2017

merlot

betekenis & definitie

Eentje uit de serie Grote Vijf. Naast cabernet sauvignon ook wel bekend als Bordeaux’ ‘andere' rode druif. Daar vaak gebruikt om de soms stugge cabernet in de Médoc wat te vermurwen. Maar 'geen eigen karakter’ was het grote verwijt dat hem werd gemaakt. Tot bleek dat hij in zijn eentje tot prachtige dingen in staat was, vooral in Saint-Emilion en Pomerol. In laatstgenoemd gebied trekt hij zelfs een lange neus. Vanuit Pétrus, waar met louter merlot de kostbaarste, en volgens fans ook beste rode wijn ter wereld wordt gemaakt.

Ook elders heeft hij vaste grond onder de voet gekregen. Vooral in Californië waar binnen twintig jaar het wijngaardareaal groeide van achthonderd hectare naar ruim boven 20.000. Ook in Australië, Italië, Chili, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en, veel dichter bij huis, in het zuiden van Frankrijk, voelt hij zich goed. En hij kan er dan dito wijnen opleveren. Tenminste, voor wijnmakers die hun best doen. Want als hij slordig wordt behandeld is hij een draak die slap, wee, soms groen en onrijp sap uitspuwt. Op zijn best echter maakt hij zijn status als lid van het Superkwintet helemaal waar. In het simpelste geval zorgt hij voor sappige wijnen waarin pruimen, aardbeien, bramen en kersen ontdekt kunnen worden.

Een onvervreemdbaar karaktertrekje zoals bij cabernet sauvignon (zwarte bessen) heeft hij niet zodat een groot deel van de fruitschaal zomaar acte de présence kan geven. Vervolgens kunnen uw smaakpapillen verder aan de slag met specerijen als kaneel en kruidnagels. En met truffels, tabak, laurier, wild, chocola, koffie en geroosterde nootjes. En afhankelijk van of de druif het warm of koud heeft gehad tutti frutti en gestoofd fruit of vegetaal en mintig. Je zou bijna kunnen stellen: merlot is eten en drinken tegelijkertijd.