Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Verenigde staten: oregon

betekenis & definitie

Wijn maken is voor Oregon niets nieuws. Rond de eeuwwisseling bracht de staat zo’n 7000 kistjes per jaar voort, vooral uit ander fruit dan druiven.

Ten tijde van de Drooglegging bestonden er tientallen wijnmakerijen, en na beëindiging van de Prohibitie werden nogmaals tientallen nieuwe bedrijven geopend. Van deze laatste zijn er nog maar 2 over en van de 40 nieuwere wijnmakerijen dateert ruim de helft van na 1977. De meeste wijngaarden liggen vlak bij de kust, tussen de Coast Range in het westen en de Cascade Mountains in het oosten. Er kunnen 2 gebieden worden onderscheiden: in het noorden aan de Willamette River bij Portland, en in het zuiden langs de rivieren de Umpqua en de Rouge, bij Roseburg. Het groeiseizoen is er koel, bijna te koel, met koude winters en regen die de akelige gewoonte heeft vroeg te komen, terwijl de pluk nog aan de gang is. Dat maakt de druivenpluk tot een modderige aangelegenheid en bovendien leveren natte druiven een schrale wijn op, als ze niet eerst openbarsten en schimmelen.

Vogels en herten vormen ook een groot probleem. Toch is het alle moeite zeker waard. Wijnbouwers in Oregon experimenteren met de juiste combinatie van wijnstok en grond en hebben al een voorkeur getoond voor de kieskeurige Pinot noir, evenals voor Gewürztraminer, Chardonnay, Riesling en botrytis-Riesling. Sommige van Amerika’s beste Pinot noir komen uit Oregon.Opvallend goed geschreven wetten die etikettering regelen, verbieden het gebruik van Europese plaatsnamen, zodat Oregon geen ‘chablis’, ‘bourgogne’ en ‘Rijnwijn’ etc. maakt. Johannisberg Riesling staat in Oregon bekend als White Riesling, of eenvoudigweg Riesling. De wet eist ook dat de wijn minimaal 90% van de druivenvariëteit bevat die op het etiket wordt vermeld, ruim 15% meer dan de federale wetten eisen. Voor Cabernet Sauvignon wordt met een minimum van 75% een uitzondering gemaakt, omdat deze variëteit gewoonlijk profijt heeft van een royalere menging, zoals bij Bordeaux.

(1) Willamette Valley

De meeste wijnmakerijen en wijngaarden liggen in Willamette Valley, een wijngebied nog geen 60 km van Portland, waar een ruime markt gevonden wordt. Het 75 000 km2 grote gebied wordt ingesloten door natuurlijke grenzen: de Columbia River in het noorden, de Coast Range Mountains in het westen, de Calapooya Mountains in het zuiden en de Cascade Mountains in het oosten.

Sokol Blosser

William Blosser raakte onder de bekoring van goede wijn toen hij in 1963 en 1964 in Frankrijk woonde. Toen hij in 1966 naar Oregon terugkeerde, begon hij aandacht te besteden aan de lokale wijnen en verdiepte zich in de wijncultuur. In 1971 begon hij een wijngaard te beplanten en in 1977 ging zijn wijnmakerij van start, met de hulp van Susan Sokol, nu Susan Blosser. Sokol Blosser, in de Red Hills bij Dundee, telt 18 ha wijngaard, een derde elk van Pinot noir, Chardonnay en Riesling. De wijnmakerij produceert ongeveer 20 000 kistjes, en vooral de Pinot noir en Sauvignon blanc (van gekochte druiven) zijn goed.

(2) Umpqua Valley Region

De eerste van de moderne generatie wijnmakerijen in Oregon, Hillcrest Winery, werd bij Roseburg in het zuidwesten begonnen, waar het klimaat wat warmer en droger is dan in Willamette Valley.

Bjelland Vineyards werd in 1968 door Paul en Mary Bjelland opgezet, even ten zuidoosten van Roseburg. Behalve dat men er goede wijn produceert, is Bjelland grotendeels verantwoordelijk voor de organisatie van de Oregon Winegrowers Association en het Oregon Wine Festival. Hillcrest Winery. Richard Sommer verdient de titel ‘Vader van de wedergeboorte van de wijn in Oregon’. In 1975 verhuisde Hillcrest naar een nieuw bedrijf bij Roseburg en produceert nu 10 000 kistjes per jaar. Sommer heeft een grote hartstocht voor Riesling, wat uit zijn wijn is op te maken, en hij heeft 8 van zijn 12 ha aan deze druif, die het best gedijt in een koel klimaat, gewijd.