Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Verenigde staten: pennsylvania

betekenis & definitie

Pennsylvania werd in 1793 de bakermat voor de eerste commercieel opgezette wijnmakerij in Amerika, toen een Fransman, Pierre Legaux, de Pennsylvania Vine Company oprichtte, in Spring Mill aan de Schuylkill River bij Philadelphia. Vroeg in de 19de eeuw liep het op een mislukking uit, en het wijn maken in Pennsylvania raakte beperkt tot een handjevol kleine bedrijfjes, tot Melvin Gordon in 1963 de Conestoga Vineyards bij Valley Forge opende.

Een voorname reden voor deze langdurige stilte was de Pennsylvania Liquor Control Board, een van ’s lands beperkendste en achterlijkste systemen van overheidstoezicht. In 1968, toen de staat een wet op het wijnbedrijf aannam die het gemakkelijker maakte om in Pennsylvania gemaakte wijn te verkopen, volgde een kleine opleving. Penn State University zette een actief onderzoeksprogramma op en tegenwoordig zijn er 35 wijnmakerijen in de staat. De meeste ervan zijn geconcentreerd in 2 gebieden. Een ligt in het district Pennsylvania Dutch, in het zuidoostelijkste hoekje van de staat, van vlak bij Philadelphia tot een gebied aan de Susquehannah River bij Harrisburg. Het andere gebied ligt in de noordoosthoek, in Lake Erie Region, rond Erie. Hier staat ook de grote sapfabriek van Welch, in de stad North East; het is dus geen toeval dat Concord in Pennsylvania nog steeds de dienst uitmaakt.(1) Lake Erie Region

Dit wijngebied is officieel door de Amerikaanse regering aangewezen als een wijnbouwgebied, en loopt in een smalle strook van vlak bij Sandusky, Ohio, tot bij Buffalo, N.Y. De noordwestpunt van Pennsylvania dringt zich in tussen Ohio en New York, in het gebied dat dicht met druiven beplant is. Het centrum van de druivenbouw in de Region is North East, een stad waar vooral de enorme sapfabriek van Welch de aandacht trekt. Concord maakt hier het merendeel van de druiven uit, maar enkele wijnmakerijen hebben succes geboekt met de betere Frans-Amerikaanse kruisingen en met vinifera.

(2) Southeastern Pennsylvania

Hoewel de meeste druiven van de staat uit Lake Erie Region komen, ligt het merendeel van de wijnmakerijen in het zuidoostelijk deel van Pennsylvania rond Harrisburg, Lancaster en Philadelphia. Lancaster, Bucks en York hebben als gebied ieder diverse wijnmakerijen, terwijl de districten Adams, Cumberland, Merks, Chester, Delaware, Montgomery en Northampton er ieder 1 of 2 tellen. De meerderheid van de bevolking van de staat en de toeristenindustrie concentreert zich in dit gebied, en daar het klimaat en de topografie geschikt lijken voor het verbouwen van Frans-Amerikaanse kruisingen en vinifera, worden steeds meer wijngaarden aangeplant. Tot nu toe is het enig aangewezen wijngebied Lancaster Valley Region, bij de stad Lancaster en de Susquehannah River.