Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Thermometer

betekenis & definitie

Er mag eigenlijk geen ‘chai’ (bovengrondse wijnkelder) zijn zonder thermometer, een onontbeerlijk instrument zowel tijdens de vergisting als bij de lagering van de wijn. De ‘maître de chai’ houdt de temperatuur van de most tijdens de gisting voortdurend in het oog en zal hem, mocht hij te hoog oplopen, zeker omlaag proberen te krijgen om de wijn niet in gevaar te brengen.

Hier is vakmanschap voor nodig en bij warm weer blijkt het ene château ook een betere wijn te produceren dan het andere. De thermometer wordt ook gebruikt om gegevens van de mostweger en de alcoholmeter te corrigeren. In Engeland en Amerika gebruikt men thermometers met een Fahrenheit-schaalverdeling; in Duitsland worden Fahrenheit en Réaumur gebruikt en in Frankrijk en bijna overal in Zuid-Amerika het Celsius-type, gebaseerd op het honderddelige schaalsysteem.De Celsius-thermometer staat op 0° bij de temperatuur waarbij water bevriest en op 100° als water kookt. Réaumur staat op 0° bij de bevriezingstemperatuur van water en op 80° als water kookt. De Fahrenheit-thermometer geeft als bevriezingstemperatuur van water 32° en als kooktemperatuur 212°.

Een thermometer reageert zeer snel, maar om de temperatuur van een vloeistof te meten moet men de thermometer er toch een tijdje in laten.

In het aanhangsel E vindt men een omrekeningstabel van Celsius in Fahrenheit. Hieronder volgen de berekeningen die men moet maken om Réaumur en Fahrenheit om te zetten in Celsius. Om Celsius om te zetten in Réaumur moet men de Celsius-temperatuur met % vermenigvuldigen. Om Réaumur om te zetten in Celsius vermenigvuldigt men de Réaumur-temperatuur met X. Om Celsius om te zetten in Fahrenheit vermenigvuldigt men de Celsius-temperatuur met 1,8 en telt daar 32 bij op. Om Fahrenheit om te zetten in Celsius begint men met van de Fahrenheit-temperatuur 32 af te trekken, waarna men hem door 1,8 deelt.

Om Fahrenheit om te zetten in Réaumur trekt men 32 van de Fahrenheit-temperatuur af, waarna men hem met % vermenigvuldigt. Om Réaumur om te zetten in Fahrenheit vermenigvuldigt men de Réaumur-temperatuur met X waarna men er 32 bij optelt.