Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Tavel

betekenis & definitie

Roséwijn uit het Rhönedal, Frankrijk

Jaartallen hebben weinig te betekenen wanneer het gaat om wijnen uit het zuidelijk deel van het Rhönedal, en dat geldt nog meer voor de Tavel. Er bestaat namelijk alleen maar Tavel-rosé, en een rosé wordt meer bepaald door de bodem en het druiveras dan door het weer. Hoe

alcoholgehalte en zuurgraad zich verhouden kan van jaar tot jaar enigszins variëren, al zal een vakkundige wijnboer daar een heleboel aan kunnen doen; hij zal in warme jaren vroeg oogsten en in koele jaren laat. Een oogstjaar zegt bovendien niet veel zolang een wijn niet volledig is gerijpt. De aard van een rosé brengt met zich mee dat hij al in de bloei van zijn jeugd moet worden gedronken. Het oogstjaar kan dus eigenlijk genegeerd worden, behalve dan dat het aangeeft of de wijn nog jong en fris is. Een goede vuistregel is: minimaal 1 jaar oud en maximaal 5.

Rekening houdend met het feit dat de Tavel een rosé is, is het toch een krachtige en soepele wijn. Van alle roséwijnen is het bovendien een van de bekendste ter wereld. Hij heeft slechts recht op de Appellation Contrôlée Tavel als zijn alcoholgehalte 110 bedraagt, maar meestal is dat 12° en zelfs meer. Er worden diverse druiverassen voor gebruikt, met name Grenache waarvan de wijn echter niet meer dan 60% mag bevatten, en er moet minstens 15% Cinsault voor zijn gebruikt.

De wijnstokken van Tavel groeien op gevarieerde bodem die voor het grootste deel bestaat uit krijtgrond en krijtachtige klei. Het afgebakende wijnbouwgebied is ongeveer 750 ha groot. Het omvat de hele gemeente Tavel, welke op nog geen 10 km ligt van Châteauneuf-du-Pape, en Avignon, echter wel op de andere, de rechteroever van de Rhône. Een klein gedeelte van de naburige gemeente Roquemaure heeft eveneens recht op de Appellation d’Origine Tavel. De jaarlijkse produktie bedraagt iets meer dan 25 000 hl, die niet alleen naar alle uithoeken van Frankrijk wordt verstuurd maar naar alle landen van de wereld; 60% van de totale produktie wordt op de markt gebracht door de coöperatie Les Vignerons de Tavel.