In het oostelijk Middellandse-Zeegebied floreerde de wijnstok al in de oudste tijden en deze streek was waarschijnlijk ook een van de eerste wijngebieden. In de Bijbel wordt Damascus als wijncentrum genoemd.
De wijnen van Helbon en de beroemde Chalybon werden in de Oudheid naar alle toen bekende landen geëxporteerd (→ * 01 INLEIDING). Tegenwoordig liggen de wijngaarden meer in de bergachtige streken een eind van de kust vandaan. Afgezien van het district Latakia plant men in Syrië druiven in de heuvelachtige gebieden van Aleppo, Homs en Damascus, die samen een wijngaardoppervlak van ongeveer 72 000 ha vormen. Het wijngaardoppervlak van Libanon is de laatste 20 jaar verdubbeld en bedraagt nu 24 000 ha, waarvan een groot gedeelte in de Bekaavallei. In beide landen is het grootste deel van de oogst bestemd voor de tafel, hetzij in de vorm van verse druiven, hetzij in de vorm van rozijnen of druivesap. Er blijft dus maar een heel kleine hoeveelheid over om te persen en wijn van te maken.
In deze landen wordt ook Arak geproduceerd. Het maken van sterkedrank is doorgaans in handen van christenen, want zij zijn het die wijn produceren en consumeren; dit zijn over het algemeen simpele tafelwijnen met een alcoholgehalte van 9 a 10°, die van Franse druiverassen worden gemaakt. Men maakt er ook nog een kleine hoeveelheid mousserende wijn.De Franse troepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Syrië gestationeerd waren wilden natuurlijk wijn hebben, zodat de produktie toen toenam en de vinificatiemethodes werden verbeterd. Toen de Franse troepen eenmaal weg waren daalde de produktie aanzienlijk, zodat deze in Syrië nu veel geringer is dan in Libanon.