Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Saint-julien

betekenis & definitie

Rode Bordeaux uit de Haut-Médoc, Frankrijk

Een van de 4 belangrijkste gemeenten in de Médoc die rode wijn produceren; de andere zijn Pauillac, Margaux en SaintEstèphe. Evenals Margaux heeft SaintJulien een heel geringe produktie die nauwelijks boven de 15 000 hl per jaar uitkomt. De wijn heeft recht op een appellation d’origine contrôlée. Als streekwijn (met de naam van de gemeente) is deze wijn vermoedelijk de bekendste van de 4 op de wereldmarkt. De wijnstokken van Saint-Julien groeien op kiezelgrond die een aanzienlijke hoeveelheid kleiaarde bevat. De wijn vertoont overeenkomsten met die van Pauillac, dat vlak boven Saint-Julien ligt, en met die van Margaux, gelegen op 15 km ten zuiden daarvan, aan de andere kant van een strook land die te laag en te vochtig is voor wijnstokken van kwaliteit.

Iets donkerder van kleur en wat voller van smaak dan de typische Margauxwijnen lijken die van Saint-Julien in dat opzicht meer op de wijnen van Pauillac, ofschoon ze minder vlezig zijn dan de laatste en ook sneller oud worden. Maar met hun verfijndheid en vrouwelijke zachtheid doen ze eerder aan de wijnen van Margaux denken.

Saint-Julien is een klein dorpje gelegen tussen de beroemde Léovilles, in een bocht van de weg die vanaf Bordeaux midden door de wijngaarden naar het noorden loopt. Het wordt soms ook wel Saint-Julien-Beychevelle genoemd, om zijn verwantschap met het beroemde oude wijngoed Beychevelle aan te geven. De wijngaardweg loopt een eindje door een weilandengebied om dan heel abrupt te stijgen; op de top van de heuvel begint dan het grondgebied van SaintJulien met Château-Beychevelle. Verderop, aan de Gironde, ligt ChâteauDucru-Beaucaillou en tegenover deze 2, aan de andere kant van de weg, ChâteauBranaire-Ducru. In de bocht van de weg wordt de aandacht van de bezoeker getrokken door een fles van wel 10 m hoogte die staat opgesteld op de hoek van de Beychevelle-wijngaard. Even eerder ziet men een bord dat de voorbijgangers verzoekt om de oude, beroemde wijngaard van Saint-Julien naar behoren te groeten.

De oude roem van Saint-Julien werd weer tot leven gewekt door zijn burgemeester M. Henri Martin, eigenaar van Château-Gloria, die gedurende vele jaren voorzitter was van het CIVB (Comité Interprofessionnel des Vins de Bordeaux) alsook van de Commanderie du Bontemps in de Medoc.

In een gemiddeld jaar dragen ongeveer 60 verschillende wijnen de Appellation d’Origine Contrôlée Saint-Julien waartoe ze gerechtigd zijn wanneer ze binnen de grenzen van dat gebied zijn ontstaan, volgens bepaalde normen zijn bereid en tijdens een jaarlijks gehouden proeverij hun kwaliteit hebben bewezen.

Op de lijst van wijngaarden van SaintJulien die volgens de officiële classificatie van de Médocwijnen uit 1855 recht hebben op de titel ‘Cru Classé’, komt geen Premier en ook geen Cinquième Grand Cru voor.

CRUS CLASSÉS VAN SAINT-JULIEN

Deuxièmes Grands Crus

Château-Ducru-Beaucaillou

Château-Gruaud-Larose

Château-Léoville-Las-Cases

Château-Léoville-Poyferré

Château-Léoville-Barton

Troisièmes Grands Crus

Château-Lagrange

Château-Langoa-Barton

Quatrièmes Grands Crus

Château-Saint-Pierre

Château-Talbot

Château-Branaire

Château-Beychevelle

(zie voor elk van deze Crus Classés op zijn plaats in de alfabetische ranglijst van dit boek.)