Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Roussillon (côtes du roussillon)

betekenis & definitie

Roussillon, een wijnbouwgebied in Zuid-Frankrijk, behoort tot het departement van de Pyrénées-Orientales. Het is pas sinds kort dat deze mooie streek met zijn besneeuwde pieken van de Pyreneeën, zijn woeste uitlopers met diepe kloven en wild stromende bergrivieren op de kaart van Franse wijnen een plaats van betekenis inneemt.

Tot het midden van de jaren ’60 bestonden er 2 typen Roussillonwijnen: de versterkte wijnen, vins doux naturels geheten (VDN) en de droge rode wijnen zonder bijzondere eigenschappen. Als aperitiefwijn beschouwd zijn de VDN altijd populair geweest in Frankrijk, maar in het buitenland veel minder. De VDN hebben de producenten van dit gebied een bestaansmogelijkheid opgeleverd tot nu de tijd is gekomen waarin de rode wijnen van de Côte du Roussillon de overhand hebben gekregen.

De VDN met appellation contrôlée van Roussillon zijn Maury, Banyuls (en Banyuls Grand Cru), Rivesaltes en Muscat de Rivesaltes. Met uitzondering van de Aoc Collioure zijn de droge rode wijnen van Roussillon pas later op de voorgrond getreden. De inspanningen die men zich sinds de jaren ’60 heeft getroost om ze te veredelen hebben in 1977 geleid tot de toekenning van de nieuwe Appellation Contrôlée Côtes du Roussillon, rode, witte en roséwijnen. De produktie is beperkt tot 50 hl/ha en het minimum alcoholgehalte is vastgesteld op 11,5° voor de rode en 10,5° voor de witte wijnen.

De rode wijnen uit de beste gemeenten van de Côtes du Roussillon kunnen in aanmerking komen voor de Appellation Côtes-du-Roussillon-Villages. Van de beste van deze gemeenten willen wij noemen: Caramany, Montner, Latour de France, Vingrau en Estagel. Caramany en Latour de France mogen de naam van het dorp op hun etiket vermelden.

De overheersende druif is in dit gebied altijd de Carignan geweest, die zijn beste wijnen geeft in de rijke leisteenbodem in het noorden van Roussillon langs de Côte d’Agly en de hierboven genoemde dorpen. De overige belangrijke rassen zijn de Grenache, bekend door zijn sterke persoonlijkheid, de Syrah, dé druif van het Rhône-gebied en de Mourvèdre. Het weken in koolzuur, een techniek die wordt gebruikt voor het opvoeren van aroma en kenmerken van de wijn, vindt steeds meer toepassing.

De beste wijnen van de Côtes du Roussillon hebben een aantrekkelijk aroma dat dat van de druiven dicht benadert, een rijke en aangename opbouw van tannine en een langdurige fruitigheid. In goede jaren verbeteren de wijnen op fles over een periode die 3 jaar kan bereiken. De witte en heel goede rosés van de Côtes du Roussillon worden ook in kleine hoeveelheid geproduceerd. Een van de beste plaatsen van herkomst van roséwijn is de coöperatie van het dorp Rasiguères. De produktie van de witte wijn (slechts 8000 hl) is niet van even goede kwaliteit als de rode en roséwijnen. Momenteel is men bezig met experimenten om het witte ras van de Sauvignon te gebruiken teneinde hiermee de kwaliteit te verbeteren.

De totale produktie van de Côtes du Roussillon, met inbegrip van de ‘Villages’ bedraagt ongeveer 250000 hl per jaar.

→ FRANSE APERITIEFWIJNEN

< >