Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Retsina

betekenis & definitie

Een eenvoudige wijn uit de regio Attika en Kantze, in de nabijheid van Athene. In de oudheid werden de amforen, waarin deze wijn werd vervoerd, afgesloten met hars van pijnbomen (maslika).

Bovendien waren de Grieken van mening, dat hars een conserverende werking had. Aan deze hars ontleent Retsina een penetrante geur en smaak die aan terpetijn doet denken. In Griekenland worden dergelijke wijnen in grote hoeveelheden geconsumeerd. In de EG-bepalingen heeft deze wijn ter bescherming van een eeuwenoude procedure de afzonderlijke kwalificatie: ‘Appellation Traditionelle’ gekregen. Tegenwoordig wordt hars aan de most, dus voor de gisting, louter voor de smaak toegevoegd. Er komen ook rode en roséwijnen in de handel, die deze behandeling hebben ondergaan, onder benaming Kokkinelle. GRIEKENLAND