Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Maltwhisky

betekenis & definitie

Dit is een Schotse whisky die in Schotland wordt gemaakt van gemoute gerst, water en gist, zonder één enkel ander bestanddeel. Hij onderscheidt zich dus van de Schotse graanwhisky, waarvoor behalve gemoute gerst ook maïs, tarwe, haver en rogge worden gebruikt.

De maltwhisky wordt gestookt in een distilleerketel, terwijl de graanwhisky in een apparaat voor continue distillatie wordt gemaakt.

Van deze Schotse maltwhisky bestaan 3 typen: Highlands Malt, West Highlands Malt (beter bekend onder de naam Islay Malt) en Lowlands Malt. De eerste wordt zo goed als overal in de Hooglanden geproduceerd door 80 distilleerderijen die voor de helft in de buurt van de rivier de Spey zijn gevestigd. Deze whisky beschouwt men in het algemeen als de beste. De tweede, die wordt geproduceerd op het eiland Islay en het schiereiland Kintyre, heeft doorgaans een wat geprononceerder smaak. Het aantal distilleerderijen in het zuiden is betrekkelijk klein, en de Lowlands Malt Whisky die ze produceren wordt doorgaans gebruikt voor versnijdingen. De West Islands Malt wordt dikwijls aangeduid met de benaming Islay of Campbeltown.

Op het eiland Islay zijn 7 distilleerderijen en op het eiland Jura 1. Deze produceren de Islay Malts die beroemd zijn om hun typische ‘rooksmaak’. Deze distilleerderijen zijn de Ardbeg, Eowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig en Isle of Jura.

SCHOTSE WHISKY