Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Hermitage, ermitage

betekenis & definitie

Rode en witte wijnen uit de RhSnevallei, Frankrijk

De wijnen van 1’Hermitage, die al heel lang beroemd zijn, zijn afkomstig van de wijngaarden die zijn gelegen op de hellingen hoog boven Tain, een stadje aan de oever van de Rhône, ongeveer 80 km ten zuiden van Lyon en nog geen 20 km ten noorden van Valence. Kleine terrasvormige en met stenen muren versterkte wijngaarden bedekken de heuvel die steil achter de stad oprijst. Een kapelletje, toegewijd aan St.-Christoffel en eertijds gebouwd op de plaats van een door de Romeinen ter ere van Mercurius gebouwde tempel, is een van de markante punten in het landschap. Volgens een plaatselijke legende zou SaintPatrice hier tijdens zijn eerste oponthoud in Frankrijk wijnstokken hebben geplant. De cru dankt zijn naam aan een kluizenaar, ridder Gaspard de Stérimberg, die zich op de top van de heuvel zou hebben teruggetrokken om boete te doen na de kruistocht tegen de Albigenzen in 1224. Hij bracht zijn laatste levensdagen door met gebed en het verbouwen van wijn.

Aan de talrijke pelgrims die hem kwamen bezoeken bood hij zijn wijn ter verkwikking aan, want iets anders bezat hij niet. En zo heeft toen de faam van l’Hermitage zich verbreid.

Op 152 ha schrale grond (een dunne laag kalksteen op een harde ondergrond van graniet) geeft het wijnland maar 40 hl/ha. Bovendien is het gewas vatbaar voor bloesemval (→ COULURE), en het hoeft dan ook niet te verbazen dat authentieke Hermitage zeldzaam en duur is.

De rode wijndruif is de Syrah, die volgens sommigen afkomstig zou zijn uit Shiraz in Perziê en die Stérimberg zelf van een kruistocht zou hebben meegebracht. Volgens anderen zouden de Romeinen dit ras in Frankrijk hebben geïntroduceerd. In ieder geval zou Hermitage een van de oudste Franse wijngebieden zijn.

Wat de witte wijn betreft verbouwt men voornamelijk Marsanne en een kleine hoeveelheid Roussanne in het midden van de heuvel. De produktie van witte wijn haalt nog geen 30 000 kistjes per jaar, maar het is zeer karakteristieke wijn met een smaak van vuursteen die heel goed past bij gerechten met scherpe kruiden zoals bijvoorbeeld kerrie. Hij behoort tot de droge witte wijnen die het langst houdbaar zijn en behoudt zijn kwaliteiten meer dan 20 jaar lang. Maar uiteindelijk zal er maderisatie optreden en over het algemeen is het raadzaam hem tussen 6 en 15 jaar ouderdom te consumeren.

De witte en de rode wijn zijn aan de harde kant zolang ze jong zijn.

Hoewel ruig in zijn eerste jaren, wordt de rode zacht en fluwelig, groot en krachtig wanneer hij volledig is gerijpt, waarna zich op de bodem van de fles een dikke laag wijnmoer vormt. Met de jaren krijgt hij een rijk aroma, een afdronk en bouquet die doen denken aan frambozen en kruidnagelen. De luisterrijke robe van deze wijn doorloopt de kleurschakering van donkerpaars tot → pelure d’oignon.

De Hermitage werd in de 19de eeuw in Engeland bijzonder gewaardeerd en professor Saintsbury beschouwde hem als ‘de mannelijke wijn bij uitstek’.

Er wordt tweemaal zoveel rode Hermitage gemaakt als witte. Behalve de Syrah, is van andere rassen een kleine hoeveelheid toegestaan die een eigen bijdrage leveren aan de wijn. De beste rode crus zijn Les Bessards, Le Méal, l’Hermitage, La Varogne, Les Diognières, Les Greffieux en La Pierrelle. Chante-Alouette is de beroemdste witte Hermitage. Ze zijn allemaal droog en zacht, hoewel rijk en met veel bouquet. Chante-Alouette is tegelijkertijd de naam van een perceel en het merk van het wijnhuis Chapoutier. Over het algemeen is deze wijn een menging van de produktie uit de beste wijngoederen zoals Les Baumes, Les Murets, Les Rocoules, La Chapelle, Maison-Blanche en uiteraard Chante-Alouette.

Sommige wijnbouwers met gevoel voor publiciteit hebben hun naam met grote letters op de steunmuren van de terrassen gekalkt. Er staat te lezen: ‘Chapoutier’ en ‘Paul Jaboulet Aîné’. De produktie bedraagt ongeveer 3000 hl. bedraagt ongeveer 3000 hl.

L’Hermitage ligt juist boven de groep wijngoederen die de wijnen produceren welke worden verkocht onder het merk Crozes-Hermitage: aangename wijnen, maar niet te vergelijken met die welke recht hebben op de Appellation Hermitage.