Wijnstokziekte, of liever functionele ontwikkelingsstoornis, die zich manifesteert in het verwelken van bloesem en druiven, ofwel in hun ongelijkmatige groei. In het ergste geval ontwikkelen bloesem en druif zich in het geheel niet.
→ * 08 DE WIJNSTOK
COUPAGE
Methode die bestaat in het mengen van wijnen of sterke dranken met de bedoeling jaar in, jaar uit een uniforme kwaliteit te krijgen of een produkt dat kwalitatief beter is dan een van de bestanddelen afzonderlijk. In sommige gevallen is het versnijden een middel om de hoeveelheid te vergroten, wat de kwaliteit vaak niet ten goede komt. Is de originele drank van hoge kwaliteit, dan zal hij door versnijding een deel daarvan kwijtraken met als gevolg dat hij zijn originaliteit en voornaamheid verliest.
Alle Sherry’s zijn versnijdingen, evenals de meeste Champagne-, Cognac- en Whiskysoorten.
Men moet versnijden vooral niet verwarren met aanlengen, wat inhoudt dat er aan een sterke drank of wijn water wordt toegevoegd.