Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Fixin

betekenis & definitie

Rode Bourgogne. Côte de Nuits, Frankrijk

Fixin is de meest noordelijk gelegen wijnbouwgemeente van de Côte de Nuits. Momenteel omvat de Appellation Fixin het grondgebied van Fixey, dat tot 1850 een andere gemeente was. Ondanks deze landaanwinst heeft Fixin wat zijn wijngoederen betreft niet veel gewonnen.

Het grootste deel van de wijnen van Fixin draagt niet de naam van de gemeente, maar wordt verkocht onder de Appellation Côte de Nuits-Villages. Desondanks heeft 40 ha wijngaard in de gemeente recht op een eigen appellation d’origine. De beste van deze wijnen zijn afkomstig van de Clos de la

Perrière (5,36 ha). Volgens de nu verouderde classificatie van de wijngoederen in de Côte-d’Or, die dateert uit 1860, was deze cru een Tête de Cuvée en was hij op het grondgebied van Fixin de enige die deze eer te beurt viel. De meer recente classificatie, opgesteld door het Nationaal Instituut voor de Appellations d’Origine, heeft er een Premier Cru de Fixin van gemaakt, een eer die hij deelt met 5 andere wijngoederen. De wijnen van Clos de la Perrière zijn in de regel donker, stevig, langzaam rijpend. Ze hebben veel gemeen met die van de naburige gemeente Gevrey-Chambertin, maar missen zowel de klasse als de heerlijke luister daarvan. In sommige jaren kunnen ze niettemin de tweede crus van Gevrey overtreffen en zich direct achter de grote Chambertins klasseren.

Ongeveer 202 ha wijnland binnen het grondgebied van Fixin heeft alleen recht op de Appellation Côte de Nuits-Villages en 43 alleen op die van Fixin. Ze kunnen worden verhandeld als Premier Cru de Fixin of onder een etiket dat de naam van de gemeente en die van de cru vermeldt.

PREMIERS CRUS

Cru - Oppervlakte in ha

Clos de la Perrière 5,36

Clos du Chapitre 4,70

Les Hervelets 3,64

Les Meix-Bas 1,88

Aux Cheusots (Clos Napoléon) 1,82

Les Arvelets 3,35