Wijn & drank Encyclopedie

Jan Zellenrath (1979)

Gepubliceerd op 04-05-2021

Denemarken

betekenis & definitie

Het Deense klimaat is niet geschikt om wijn uit druiven te produceren, maar er bloeit een levendige handel in zogenaamde ‘vruchtenwijnen’. De populairste worden gemaakt van bessen, zwarte bessen, bramen en vooral kersen.

Denemarken produceert ook enige likeuren, waarvan Cherry Heering, tegenwoordig ook Peter Heering genoemd, de bebekendste is. De meeste voor distillatie bestemde kersen komen uit Seeland (het Deense eiland tussen Zweden en het vasteland waarop ook de hoofdstad Kopenhagen ligt).Een andere populaire likeur is de Cloc Brun → CUMIN LIQUIDUM OPTIMUM CASTELLI), een kruidige drank met een lichte komijnsmaak en een alcoholgehalte van 38,5°.

Gedistilleerd

De Denen zijn al jarenlang intensief bezig met de produktie van whisky. De eerste in Denemarken gestookte whisky werd in 1952 op de markt gebracht door de firma die ook de Cumin Liquidum Optimum Castelli, oftewel Cloc Brun produceert.

De fabrikanten gebruiken daarvoor gerstemout dat boven een turfvuur is gedroogd; de whisky wordt gestookt in distilleerketels en bewaard in eikehouten fusten.

De belangrijkste Deense produktie van sterke drank is die van de Aquavit (Deens: Akvavit).

→ AQUAVIT