Rode wijn. Rhônedal, Frankrijk
De Côte-Rôtie - gul, prachtig van kleur, met de smaak van truffels en frambozen - is de tweede grote wijn na de beroemdste van alle Rhônewijnen, de Châteauneuf-du-Pape. Dit wijngebied, dat werkelijk in de zon ligt te roosteren (Rôtie), strekt zich uit over een lengte van ongeveer 3 km. Het is er zeer landelijk, en de wijnstokken worden er gekweekt op terrassen die door oude stenen muren worden ondersteund. Op deze uiterst kleine perceeltjes hebben de druiven gedurende de hele zomer volop zon. De CôteRôtie ligt op de rechteroever van de Rhône, in het uiterste noorden van deze wijnstreek. De wijngaarden liggen zowel in de gemeente Ampuis als in Tupin-etSemons, op het zuid-zuidoosten. De wijnen hebben een hoog alcoholgehalte en een geconcentreerde adstringerende eigenschap.
De Côte-Rôtie bestaat uit 2 delen: de Côte brune en de Côte blonde. Dit verschil is te zien aan de kleur van de bodem, en men kan het ook constateren aan de smaak van de wijnen. In de Côte brune is de aarde bruinachtig en rijk aan klei, met een aanzienlijke dosis ijzeroxyde. In de Côte blonde is de grond lichter van kleur doordat er meer kalk in zit dan mergel. De wijnen uit de Côte brune zijn in het begin aan de zachte kant maar worden met de jaren krachtiger, terwijl die uit de Côte blonde in hun jeugd juist levendig en vrolijk zijn, maar al snel hun frisheid verliezen. Het verhaal gaat dat een zekere Maugiron (een van de eerste heren van Ampuis) zijn wijngaarden verdeelde onder zijn 2 dochters, van wie er een donker was en een blond.
De invloed van deze 2 dames uit vervlogen tijden manifesteert zich nog altijd in de verschillende eigenschappen van de wijnen. Beide Côtes geven rode wijnen, zó vol dat ze er welhaast warm van worden en met een lange levensduur. Ze bezitten een zeer zelfverzekerd bouquet en een satijnen finish. Om een overdaad aan kracht te voorkomen voegt de wijnboer witte druiven aan de gistende wijn toe, maar nooit meer dan 20%. Dit rondt de hoekigheid af en geeft een zekere verfijning. Het voor de rode wijnen gebruikte druiveras is de Syrah, en voor de witte de Viognier, die naast elkaar op de hellingen worden gekweekt.
Het wijngaardoppervlak is de laatste jaren in ontvang afgenomen als gevolg van de steile hellingen, waarop het werken met landbouwmachines onmogelijk is. Maar vreemd genoeg stijgt de populariteit van de wijn naarmate het wijngaardoppervlak kleiner wordt. Helaas is het gevolg hiervan dat men niet altijd de verleiding kan weerstaan om deze fijne wijn aan te lengen. Volgens de meest recente officiële cijfers zou het wijngaardoppervlak van de Côte-Rôtie ongeveer 120 ha beslaan, met een gemiddelde jaarproduktie van ca 3500 hl. → RHÓNEWIJNEN