Junior Dokterswoordenboek

Arnoud van den Eerenbeemt (2010)

Gepubliceerd op 23-02-2017

botulisme

betekenis & definitie

Ernstige voedselvergiftiging door het gif van de bacterie Clostridium botulinum.

Deze bacterie groeit vooral in vleeswaren die niet koel worden bewaard, bijvoorbeeld
buiten de koelkast, en soms ook in schelpdieren. Deze ziekteverwekker maakt de giftige stof botulinetoxine (‘botox’). Die stof beschadigt de zenuwen en verlamt daardoor spieren. Bij een botoxbehandeling gebruikt de dokter voorzichtig een kleine hoeveelheid en gaat er niets mis. Maar bij botulisme komt veel gif in het hele lichaam. Dat kan verkeerd uitpakken: je hersenzenuwen raken verlamd, waardoor je bijvoorbeeld niet kunt praten en je dingen dubbel ziet, je ademt moeilijk en moet dan naar het ziekenhuis voor beademing.

Als je in de koelkast iets ziet liggen wat een andere kleur heeft gekregen of bedorven ruikt, moet je het weggooien. Dat geldt ook voor bol staande of lekkende blikken met eten. Ook daarin kan de bacterie zitten.

Kijk ook bij botoxbehandeling.