Arnoud van den Eerenbeemt

Medisch terminoloog | ZORGTAAL

Gepubliceerd op 23-02-2017

botoxbehandeling

betekenis & definitie

Het spuiten van een stof in de huid om rimpels weg te werken (uitspraak: BOO-toks…).

Het woord ‘botox’ is een afkorting van ‘botulinetoxine’. Dat is een giftige stof die door een bacterie wordt gemaakt. Als je die stof bij een spiertje onder de huid inspuit, zorgt hij ervoor dat zenuwen daar geen prikkels (signalen) meer aan dat spiertje kunnen doorgeven (zenuwblokkade). Het spiertje verslapt dan of raakt zelfs een poos verlamd. Botox in de gezichtshuid schakelt de spiertjes rondom de mond en de ogen en op het voorhoofd uit. Die spiertjes trekken normaal aan de huid, zodat je kunt lachen, grijnzen, fronsen, met je ogen oog knipperen enzovoort– allemaal heel menselijk. Maarre… dat maakt wel rimpels naarmate je ouder wordt. Mensen zien eraan dat je niet meer de jongste bent. Wie ijdel is, ziet er graag jonger uit en wil dus van die rimpels af. Een dokter kan de rimpels dan wegspuiten, vooral op het voorhoofd (fronslijnen) en naast de ogen (kraaienpootjes). Maar lachen en fronsen lukt dan niet meer zo goed. Sommige mensen lijken wel een pop na een botoxbehandeling.

Na een paar maanden is botox uitgewerkt. De zenuw herstelt zich en maakt nieuwe takjes naar de spier, die weer prikkels krijgt – en helaas weer rimpels in de huid kan trekken! Wie dus altijd met een glad, rimpelloos gezicht wil rondlopen, moet om de paar maanden botox laten inspuiten. Cosmetische artsen doen dat maar al te graag, maar tegen betaling. De verzekering vergoedt een botoxbehandeling niet, want rimpels weghalen is luxe, niet een medische behandeling vanwege een ziekte. Na een poos geven sommige mensen het gevecht met botox tegen rimpels op: ze zien tegen de prikken op of het geld is op.

Soms heeft iemand last van vervelende spiertrekkingen (tic). De dokter spuit dan botox in die spier en de tic houdt op. Dat is wel een medische ‘behandelreden’.

Kijk ook bij botulisme, cosmetische chirurgie, rimpels, zenuwblokkade.