Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Nederlandsch Zendelinggenootschap

betekenis & definitie

Het oudste zendingsgenootschap in Nederland, opgericht 19 December 1797. De doelomschrijving is: „het ware en werkdadige Christendom, zooals dat in de boeken des Ouden en Nieuwen Testaments is vervat en uitgedrukt in de XII artikelen der Algemeene Christelijke Geloofsbelijdenis, zonder bijvoeging van menschelijke leerbegrippen, eenvoudig en oprecht, in de harten der menschen te planten”.

Over de oprichting en geschiedenis van dit Genootschap zie men: Gedenkboek ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan en Dr. E. F. Kruyf, Geschiedenis van het Nederlandsch Zendelinggenootschap.

De eerste zendelingen werden in 1814 uitgezonden, maar via het Londensch Zendingsgenootschap, wegens de politieke omstandigheden, daar Java stond onder Engelsch bestuur. In den loop der jaren zijn verschillende zendingsvelden in Indië ontgonnen en tot grooten bloei gekomen.

De Minahassa werd grootendeels gechristianiseerd en aan de Indische kerk overgedragen. Het Genootschap heeft er alleen nog een onderwijstaak (196 volksscholen en 3 kweekscholen) en een ziekenhuis. De zending op Savoe en Rotti en Timor, heeft men, hoofdzakelijk om finantiëele redenen, toevertrouwd aan de Indische Kerk.

In Oost-Java kwam Modjowarno tot groote ontwikkeling. Behalve het bekende Posso (Midden Celebes) heeft men nog als zendingsveld: Balaang-Mongondow (Noord Celebes) en Deli. Op al deze terreinen zijn ongeveer 40 duizend Christenen.

Behalve het zendingshospitaal te Modjowarno met drie hulphospitalen, is er nog een hulpziekenhuis in de Minahassa (Sonder) en in Deli.

Het aantal volksscholen bedraagt 338, bovendien 19 standaardscholen en 7 kweekscholen. De theologische opleidingsschool is gevestigd te Malang. De opleiding tot zendeling, vroeger te Rotterdam, geschiedt nu te Oegstgeest aan de Zendingsschool.

Zij die f 25.— of meer bijdragen zijn leden, terwijl zij die naar vermogen werkzaam zijn ter bevordering van de belangen van het Genootschap tot medewerkende leden kunnen worden benoemd. Het Genootschap heeft 312 Bestuurders, door de Jaarvergadering uit de medewerkende leden benoemd en een Hoofdbestuur van 50 leden uit en door de Bestuurders gekozen, terwijl als vaste leden daarin zitting hebben de drie Zendingsdirectoren, van wie één belast is met het secretariaat (gevestigd te Oegstgeest).

Periodieke geschriften: Nederlandsch Zendingsblad en Mededeelingen, tijdschrift voor Zendingswetenschap, Het jaarlijksch budget bedraagt ongeveer f 300.000.

< >