Deze inrichting van onderwijs valt onder de Nijverheidsonderwijswet van 4 October 1919. (Zie het artikel Nijverheidsonderwijs.) In verschillende plaatsen van ons land bestaat een dergelijke inrichting; het daar gegeven onderwijs is zeer verschillend en regelt zich naar de behoeften van de streek of de plaats, waar zij gevestigd is, terwijl het programma van de eene school ook bij dezelfde vakken veel uitgebreider is dan van de andere.
Middelbare Technische Scholen zijn gevestigd te Amsterdam, Dordrecht, Groningen, Haarlem, ’s Hertogenbosch, Leeuwarden, Leiden, Rotterdam, Utrecht, waarvan de meeste in hoofdzaak daarin overeenstemmen, dat zij opleiden in werktuigbouwkunde, burgerlijke- en waterbouwkunde en electrotechniek. Verder is er te Amsterdam en te Dordrecht nog een cursus aan verbonden voor de opleiding tot suikertechnicus en technicus voor de chemische industrie; te Amsterdam bovendien een cursus voor machinisten en stokers; te Dordrecht voor scheepsbouwkundige; te Rotterdam voor _ betontechnicus en voor de opleiding tot teekenleeraar; te Groningen een afdeeling voor kunstnijverheidsonderwijs. Te Enschede is zij geheel gewijd aan de opleiding in de textielvakken; daar draagt zij dan ook den naam van Hoogere Textiel-school. Mede is aan de Academie van beeldende kunsten te ’s-Gravenhage een cursus voor middelbaar technisch onderwijs in de bouwkunde verbonden.
Te Amsterdam is de duur van den cursus 3 jaar, behalve die in de suiker- en de electrotechniek, waarvan de duur 3½ jaar is. Te Dordrecht duurt de cursus ook 3 jaar.
Aan vereenigingen of gemeenten, die een Middelbare Technische School in standhouden, kan uit ’s Rijks kas een subsidie worden verleend van ten hoogste 75 percent van de nettokosten. De gemeente, waar de school is gevestigd, betaalt 25 percent met dien verstande, dat subsidiën en bijdragen van andere lichamen en particulieren in mindering van dit bedrag komen.
De Amsterdamsche Middelbare Technische School bestaat reeds sedert 16 October 1878 en droeg oorspronkelijk den naam van „Kweekschool voor machinisten”. Feitelijk was zij reeds een middelbare technische school, 25 jaar voor dat deze naam ontstond.
Het eindexamen aan de Middelbare Technische Scholen wordt afgenomen ten overstaan van gedelegeerden, die door den Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen worden benoemd.