Christelijke encyclopedie

F.W. Grosheide (1926)

Gepubliceerd op 08-01-2020

Gemeenschapsbeweging

betekenis & definitie

In ’t algemeen wordt zoo genoemd het streven dat in onzen tijd gezien wordt, om in tegenstelling met het zich houden binnen het belijnde partijstandpunt of godsdienstig beginsel, meer aanraking te zoeken, en voeling te houden met andere richtingen. Oorspronkelijk uit het Piëtisme geboren als gezelschapszin, zich uitende in godsdienstige samenkomsten, zich uitbreidende op grooter schaal in allianties, bonden en vereenigingen, gevoed door godsdienstige opwekkingen als in 1905—1907 in Wales, openbaart het zich in onzen tijd in een mindere waardeering van den streng confessioneelen grondslag, en zoekt men meer practische en ethische doeleinden te bereiken door aaneensluiting.

Ds. M.

Beversluis deed omstreeks 1911 een poging, om eenheid onder verschillende godsdienstige groepen te bewerken. De gedachte van de beweging is : Men moet niet zoo eng partijdig zijn.

Men converseert, men vergadert, men werkt samen met lieden van andere levens- en wereldbeschouwing. Er is zelfs een streven om op staatkundig gebied, hoewel den diepen oorsprong der geestelijke antithese erkennende, toch de partijen van rechts en links in vruchtbaar verband met elkander te brengen, en daarom de klove te overbruggen.

Al is het nu dat er in de beschouwingen van de verschillende groepen, godsdienstig, maatschappelijk en staatkundigkrachtens de algemeene genade Gods, op bepaalde punten overeenstemming van denkwijze bestaan kan, toch mag nooit het verband losgelaten worden met de fundamenteele beginselen, en moet de samenwerking krachtens eigen beginsel geschieden. Indien echter het belijnd Schriftuurlijke en confessioneele beginsel vervluchtigd wordt, verliest men zich in eene onvruchtbare actie, en bereikt men niet anders dan verzwakking van het eigen standpunt.

Toen Groen van Prinsterer in 1862 smadelijk werd toegeroepen: ik ben geen partijman, antwoordde hij onmiddellijk: ik wel. In den strijd der beginselen heb ik partij gekozen, aan beginselen heb ik mijn leven gewijd.

En voorts was zijn zeggen: onpartijdig kan alleen hij zijn die partij kiest.

< >