Gert Crum

Champagne compleet

Gepubliceerd op 07-06-2017

Alain Thiénot

betekenis & definitie

De vader van Alain Thiénot is directeur geweest bij Champagne Irroy (dat toebehoort aan Taittinger). Door de verhalen van zijn vader heeft Alain op jeugdige leeftijd een passie opgevat voor de wijn van zijn streek. In 1970 begint hij als courtier en vins de Champagne of makelaar, de tussenpersoon die leveranciers en kopers van de druiven bij elkaar brengt.

Dat hij als zodanig goede zaken heeft gedaan, moge blijken uit de verwerving van vijf chateaux in Bordeaux, de kelders van het huis Castille in Reims en een wijngaard van zes hectaren in Aÿ, die heeft toebehoord aan Krug, maar die op dat moment, hoe vreemd het ook lijkt, door niemand wordt gewild. Dit gebeurt allemaal in een tijdsbestek van 15 jaar, tussen 1976 en 1991. Zo is daar in 1985 ineens Champagne Alain Thiénot: een nieuw champagnehuis, hetgeen heel bijzonder is. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er slechts twee gesticht: door Bruno Pailiard en door Alain Thiénot.

Nadien is het wijngaardbezit uitgebreid in onder ander Dizy, Le Mesnil-sur-Oger, Cumières, Pierry en Hautvillers - stuk voor stuk premier- en grand cru-gemeenten. In totaal bezit Thiénot nu 28 hectaren. De jaarproductie bedraagt 350.000 flessen. Champagne Alain Thiénot brengt vijf verschillende champagnes op de markt. De Brut, met chardonnay uit Grauves en Avize, pinot noir uit Aÿ en Rilly en pinot meunier, afgerond met 20 procent vins de réserve, is levendig en lang - een goede aperitiefchampagne. Dan is er de Brut Millésimé, van 70 procent chardonnay en 30 procent pinot noir, en de Brut Rosé Millésimé (op kleur gebracht met wijn van oude stokken uit Ay). De Cuvée Stanislas, een compositie van ettelijke crus uit de Côte des Blancs (100 procent chardonnay), die breed en rond, bijna romig, smaakt, is vernoemd naar de zoon die inmiddels ook een rol in de zaken van Alain Thiénot speelt.

De cuvée de prestige van Thiénot is de Grande Cuvée Brut Millésimé, gecomponeerd uit 55 procent pinot noir en 45 procent chardonnay. De 1996 paart verfijning, enige mineraliteit aan een mooie, uitgebalanceerde structuur. Tenslotte is er de uitstekende La Vigne aux Gamins Brut Blanc de Blancs Millésimé. De laatste is een echte terroirchampagne van een helling in Avize met de lieu-dit La Vigne aux Gamins. Van oude stokken, maar slechts in een oplage van ongeveer 4000 flessen.

Champagne Alain Thiénot is gevestigd in een prachtige villa in hartje Reims, met bijbehorende gebouwen en diepe kelders in de kalksteenbodem, en in omvangrijke nieuwbouw pal langs de snelweg bij de tolheffing bij iaissy, aan de oostzijde van Reims. Alain Thiénot heeft ambitie, want inmiddels is er de Groupe Alain Thiénot Champagnes & Chateaux. Daarin, naast Alain Thiénot, Marie Stuart, Joseph Perrier, Jean-Louis Malard, Gobillard en Canard-Duchêne. De groep is weliswaar niet zo groot als LVMH of BCC van Bruno Paillard of Vranken-Pommery-Monopole, maar toch. In 2006 is de omzet van de groep vastgesteld op 119 miljoen euro. En als we dan ook nog weten dat 'Chateaux’ staat voor vijf bezittingen in Bordeaux plus een belangrijk handelshuis (Dourthe), stellen we vast dat Alain Thiénot een geslaagd man is. Maar niets van het genoemde bezit is van hem. Hij heeft alles al lang overgedragen aan zijn kinderen Stanislas en Garance. Het motto van Alain Thiénot luidt: Une passion le vin, une obsession la qualité. In 2007 is hem de medaille opgesteld die hoort bij Chevalier de la Légion d'Honneur.