Bridge Opzoekboek

drs. Toine van Hoof (2017)

Gepubliceerd op 26-06-2017

ophouden

betekenis & definitie

Het bewust niet nemen van een slag in een kleur die door de tegenpartij is voorgespeeld.

Ophouden is een veel toegepaste techniek in het af- en tegenspel van -met name- SA-contracten. De bedoeling is de communicatie van de tegenpartij te bemoeilijken dan wel geheel te verbreken.

Voorbeeld:ophoudenTegen een SA-contract van zuid komt west, die geen entrees naast de schoppen heeft, uit met ♠H. Als zuid de eerste of tweede schoppenslag neemt, kan oost later nog een keer schoppen spelen zodat west in totaal vier slagen maakt. Zuid dient ♠A in dit geval twee keer op te houden. De communicatie tussen oost en west is daardoor verbroken.

Dezelfde figuur kan dienen als voorbeeld voor het tegenspel. Als west een verder entreeloze dummy is in een SA-contract, kan zuid door ♠A twee keer op te houden het aantal schoppenslagen van de leider (oost) tot twee beperken.

Ophouden bewijst ook vaak zijn nut in troefcontracten. Doel daarbij is meestal het behouden van de controle.

Voorbeeld:ophoudenZuid speelt 4♥. West start met ♠H. Als zuid de eerste slag ♠A neemt en harten speelt, zal west ♥A pas de derde keer nemen zodat hij drie schoppen kan incasseren. Beter lijkt het eerst een schoppen in noord te troeven, dan op de tweede hoge ruiten een schoppen weg te gooien en dan pas harten te spelen. West neemt dan de tweede harten, incasseert een hoge schoppen en speelt schoppen door. Zuid moet troeven en is de controle over het spel kwijt. Hij maakt ♠A, een schoppen getroefd, drie harten, twee ruiten en twee klaveren: min één.

Het beste is de eerste slag ♠A te duiken. West zal schoppen doorspelen, die de leider op tafel kan troeven. Hij jaagt ♥A eruit, kan de schoppennakomst met de bewaarde ♠A nemen, trekt de troeven en maakt de rest: plus één.

Zie ook: Bath coup; duiken