soep
...
Ontdek ons tijdschrift
en lees alles over taal uit Nederland en Vlaanderen*Zolang de voorraad strekt
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-en), SOEPJE, o. (-s), 1. vloeibare kost, gewoonlijk een afkooksel van vlees vermengd met groenten, rijst, vermicelli of andere meelspijs: vette, magere, krachtige, dunne soep; brood bij de soep eten; — soep met balletjes! als grappig antwoord op een ijdele verwachting of dwaas verzoek; morgen brengen! 2. gehee...
Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)
Het begrip soep heeft 3 verschillende betekenissen: 1) vloeibaar gerecht. vloeibaar, meestal warm geserveerd voedsel dat wordt bereid door min of meer fijn gesneden of gemixte groenten, en soms ook vlees, gevogelte of vis in water of in bouillon te koken, veelal met toevoeging van smaakgevende ingrediënten als zout en kruiden; vloeibaar...
Redactie Ensie (2022)
Soep is een vloeibaar (voor)gerecht. In de meeste gevallen wordt soep bereid door groenten of vlees te koken, naar eigen smaak kunnen er dan nog allerlei ingrediënten bij gedaan worden. Een soep bestaat voor het grootste gedeelte uit water. In dat water wordt dan vaak een aftreksel van vlees toegevoegd, in de vorm van bouillon. Bij deze basis...
Marc De Coster (2020-2025)
1) (1907) (inf.) rommel, bende, mengelmoes, zootje. • Aan dezen laatsten dan het recht om in groote lijnen de staatkunde aantegeven naar welke richting de koloniën moeten worden bestuurd. Dit recht behoort aan het moederland en het is daar goed, mits dit leere inzien dat het bestieren van koloniën in dezen tijd niet meer op een koopj...
Wiktionary (2019)
soep - Zelfstandignaamwoord 1. (voeding) een vloeibaar gerecht dat bereid wordt door bepaalde ingrediënten, met name groenten en/of vlees, met bouillon en veel water te koken ♢ Na gisteren lasagne te hebben gegeten, eten ze vandaag soep. Verwante begrippen consommé, snert, groentetaa...
Ewoud Sanders (2019)
In de uitdrukking half soep aan het eind van de 19de eeuw in Amsterdam gebruikt voor 'borrel'. Deze borrel naam is alleen gevonden in een lijst met Amsterdamse woorden die A.C. de Graaf omstreeks 1890 opstelde voor het tijdschrift Onze Volkstaal, vlak voordat dit blad ter ziele ging. Wie De Graaf was, is niet bekend. Wel dat hij een groot kenner wa...
Muiswerk Educatief (2017)
soep - zelfstandig naamwoord 1. vloeibaar voorgerecht van water met vlees en/of groenten ♢ we eten vanavond tomatensoep 1. de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend [het is niet zo erg als het...
Peter Joh. M. Zuidweg (2016)
Verzamelnaam voor vloeibare spijs, gewoonlijk een aftreksel van vis, vlees, wild, gevogelte en/of groenten. Al of niet vermengd met andere stoffen, zoals rijst, vermicelli, bonen, zaden e.d.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: