Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 16-06-2016

2016-06-16

Herbeleggen

betekenis & definitie

Herbeleggen is een strategie binnen de financiële wereld waarbij de opbrengst van eerdere beleggingen worden gebruikt voor nieuwe investeringen.

Wanneer men aandelen van een bepaalde onderneming in bezit heeft, ontvangt men hierover dividend, oftewel winstuitkering, wanneer de betreffende onderneming winst maakt. Dit dividend kan op verschillende manieren worden uitgekeerd, vaak maakt men een onderscheid tussen cash dividend en stock dividend. Cash dividend houdt in dat men de winstuitkering contant krijgt uitbetaald. Stock dividend houdt in dat men de winstuitkering krijgt in de vorm van nieuwe aandelen. De winstuitkering wordt in dit geval als het ware gebruikt om meer aandelen te kopen. Het uitkeren van stock dividend staat in de praktijk dus gelijk aan herbeleggen.

Hoewel men door te kiezen voor herbeleggen een groter rendement kan behalen, is het laten uitkeren in cash dividend vaak populairder. Dit heeft er mee te maken dat cash dividend een winstuitkering betreft die direct voelbaar is, terwijl men bij herbeleggen op de korte termijn geen inkomsten heeft. Wanneer het betreffende bedrijf winst blijft maken, kan het rendement met stock dividend of herbeleggen echter heel hoog worden.