Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Cash dividend

betekenis & definitie

Cash dividend is de uitkering die men ontvangt door het in bezit hebben van aandelen van een bedrijf dat winst maakt. Cash dividend is een deel van de winst van een onderneming die gaat naar de aandeelhouders.

Wanneer men in het bezit is van aandelen ontvangt men hier in sommige gevallen dividend van. Dividend betekent niks meer dan een uitkering als gevolg van de winst die de betreffende onderneming heeft gemaakt. Doordat men kapitaal heeft verschaft, in de vorm van het kopen van aandelen, heeft men recht op een deel van de winst. In de meeste gevallen kan men dan kiezen tussen cash dividend, waarbij de uitkering geschied in geld, of stockdividend. In laatste geval wordt men uitgekeerd in aandelen.

Het verschilt per onderneming hoe vaak cash dividend wordt uitgekeerd, soms is dat jaarlijks, in andere gevallen per kwartaal. De hoogte van het cash dividend wordt vastgesteld door de raad van bestuur van de betreffende onderneming. De aandeelhouders kunnen tijdens een Algemene Vergadering van Aandeelhouders hiermee instemmen of het afkeuren. Wanneer een onderneming in een bepaalde periode veel of weinig winst heeft gemaakt, wordt over het algemeen besloten om het dividend evenredig hoger of lager te stellen. In andere gevallen wordt de hoogte van het dividend vastgesteld op een vast percentage, dat binnen een bepaalde bandbreedte kan fluctueren.

Over het dividend dat wordt uitbetaald, dient het vennootschap belasting te betalen. Dit wordt in Nederland dividendbelasting genoemd en is vastgesteld op 15% van het dividend.