Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Stock dividend

betekenis & definitie

Stock dividend is een uitkering die men ontvangt wanneer men in het bezit is van aandelen. Men ontvangt stock dividend wanneer de onderneming waarvan men aandelen heeft in een bepaalde periode winst maakt.

Wanneer men in het bezit is van aandelen van een bepaalde onderneming, heeft men over het algemeen ook recht op een uitkering wanneer de betreffende onderneming winst maakt. Men kan hierbij soms kiezen uit cash dividend of stock dividend. Wanneer men kiest voor cash dividend, wordt men uitbetaald in geld. Kiest men voor stock dividend, dan krijgt men een uitkering in de vorm van nieuwe aandelen van de onderneming. In andere woorden, men ontvangt nieuwe aandelen als gevolg van de winst die de onderneming in een periode heeft gemaakt. Als men verwacht dat de onderneming in de toekomst meer winst gaat maken, kan men er op basis daarvan voor kiezen voor stock dividend. Men vergroot immers zijn of haar aandelenbezit en hiermee ook het toekomstig dividend. Als bedrijf kan het ook voordelen hebben om stock dividend uit te keren in plaats van cash dividend. Doordat de onderneming dividend omzet in nieuwe aandelen, neemt het eigen vermogen toe.

Hoewel er dus voordelen zitten aan het uitkeren van stock dividend ten opzichte van cash dividend, zijn er ook enkele risico’s aan verbonden. Zo kan het voor een onderneming gunstig zijn om stock dividend uit te keren, om te verbloemen dat het eigen vermogen daalt. In het verleden zijn er ondernemingen geweest die alleen maar stock dividend uitkeerde, terwijl het dividend nooit werd verhoogd. Op papier moesten deze ondernemingen vaak nog grote bedragen uitkeren aan de aandeelhouders, terwijl men niet het vermogen had om dit te doen.