Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Calloptie

betekenis & definitie

Bij een calloptie verkrijgt men het recht om een aandeel binnen een bepaalde periode te kopen tegen een van tevoren afgesproken prijs. Het bedrag dat men betaalt voor de optie wordt ook wel de optiepremie genoemd. Wanneer je callopties koopt, koop je dus het recht om een aandeel te kopen.

Een call optie is geen daadwerkelijke koop van een aandeel of een effect, maar het recht om een aandeel of effect te kopen. Voor dit recht betaalt men een optiepremie. Deze ligt bij call opties vaak een stuk lager dan de daadwerkelijke waarde van het aandeel of effect. Bijvoorbeeld, een aandeel van een bedrijf kost tien euro per stuk, men zou dan 100 euro betalen voor tien aandelen. De calloptie voor dit aandeel kost echter één euro per stuk, men betaalt dan tien euro voor tien callopties.

Stel dat een aandeel van een bedrijf 41 euro waard is. In plaats van te investeren in deze aandelen, besluit men om callopties te kopen. Men betaalt hiervoor drie euro per optie en het recht om de aandelen uiteindelijk te kopen voor 40 euro. Wanneer men 100 opties koopt, is men 300 euro kwijt. Hiermee heeft men wel het recht gekregen om het aandeel binnen een bepaalde periode voor 40 euro per stuk te kopen. Tijdens deze periode stijgt de waarde van het aandeel naar 50 euro. Een aandeelhouder van 100 aandelen heeft dan 900 euro winst gemaakt, immers 5000-4100 is 900 euro. De koper van de callopties kan de aandelen kopen voor 4000 euro en heeft 300 euro betaald voor de optiepremies. Hiermee maak je als koper van callopties 700 euro winst. Als koper van callopties maakt men minder minst dan een aandeelhouder, maar behoeft men ook aanzienlijk minder geld te investeren.