Redactie Ensie

Beleggen begrippen omschreven

Gepubliceerd op 17-03-2016

2016-03-17

Optie

betekenis & definitie

Een optie is een recht om een goed, in de praktijk meestal een aandeel of effect, te kopen of verkopen binnen een van tevoren afgesproken periode. Met een optie koopt men dus slechts het recht om iets te kopen of verkopen, de werkelijke koop of verkoop heeft nog niet plaatsgevonden.

Opties worden met name verhandeld binnen de beurzen en beleggingswereld. Hierin maakt men onderscheid tussen twee soorten opties, namelijk callopties en putopties. Callopties worden gekocht om zich zeker te maken dat een bepaald aandeel of effect kan worden gekocht voor een afgesproken prijs. Omdat opties vaak een stuk goedkoper zijn dan aandelen zelf, kan men op deze manier winst maken met weinig kapitaal. Dit gebeurt wanneer een aandeel in waarde stijgt en men het recht heeft om dit te kopen tegen een van tevoren afgesproken prijs die lager ligt dan de waarde van de optie. De waarde van de optie, oftewel de prijs die men voor een optie betaalt, wordt de optiepremie genoemd.

Putopties schrijft men uit om een bepaald aandeel of effect juist te verkopen tegen een van tevoren afgesproken prijs. Dit soort optie is met name aantrekkelijk voor aandeelhouders. Wanneer men vermoed dat een aandeel in waarde gaat dalen, maar men heeft hiervoor putopties uitgeschreven, kan men dit aandeel alsnog tegen de vorige waarde verkopen. Hiervoor dient men dus wel in putopties te investeren.

Opties worden niet alleen uitgeschreven op de beurs. Men kan bijvoorbeeld ook een optie op een huis kopen. In dat geval koopt men dan het recht om het huis binnen een bepaalde periode te kopen, tegen de huidige vraagprijs. Voor deze optie dient men ook een optiepremie te betalen. Men is in dat geval nog steeds niet verplicht om het huis daadwerkelijke te kopen.