Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Tapioca

betekenis & definitie

is grofkorrelig meel uit de wortels van cassave (z. Cassavemeel).

Onder t. worden soms ook alleen verstaan de z.g. gebakken producten, nl. flake, pearl en siftings. Flake (vlokken) worden verkregen door 1e kwaliteit meel in vochtige toestand in ijzeren pannen te verhitten, totdat het aanbakt aan de wanden. Door losspatelen en omscheppen wordt gezorgd, dat het geheel klontert en verstijfselt, waarbij het product doorzichtig wordt. De grote stukken worden verbrijzeld en gezeefd, liet grovere product heet dan flake, het kleinere siftings. Pearl wordt eveneens verkregen van 1e kwal. half vochtig meel, hetwelk volgens de Chinese methode in lange zakken heen en weer wordt geschud, totdat korrels worden gevormd, welke dan op hete platen worden verstijfseld.In de Eur. fabricage wordt vochtig meel geperst door een plaat met ronde gaatjes, waardoor vermicelliachtige draden ontstaan, die bij het vallen in stukjes breken en daarna tot balletjes worden gekneed. Deze worden op hete platen verstijfseld en gezeefd tot 5 sortaties medium-, small- en seedpearl.

Tapiocameel is niet geschikt voor het bakken van brood, daar het gluten ontbreekt, echter wel voor menging met tarwemeel. Verdere verwerking in brouwerijen, appretage, papierindustrie (plaksel) en verwerking tot alcohol en glucose. Als zodanig een concurrent van het aardappelmeel. In het Eng. wordt de gehele cassaveplant wel aangeduid met tapioca.

< >