Het brengen van eenheid in vorm, grootte, gewicht, model, inhoud, of samenstelling van een bepaald artikel. Men kan b.v. consumptiemelk standaardiseren door alle melk, welke in consumptie wordt gebracht, op een bepaald vetgehalte te brengen.
In enigszins andere zin gebruikt men de term bij de standaardisatie van rassen.
Om het gebruik van de beste rassen van land-, tuin- en bosbouwgewassen te bevorderen, is het wenselijk dat een bepaalde rasnaam een duidelijk gedefinieerd ras aanduidt. In sommige gevallen vertonen de rassen zodanig duidelijke verschillen, dat het niet moeilijk is hen uiteen te houden. In andere gevallen gaan de eigenschappen van het ene ras zo geleidelijk over in die van het andere, dat er van nature geen duidelijke grens tussen de twee aanwezig is. Dit treft men b.v. aan bij selecties van Vroege-, Herfst- en Bewaar-rodekool.
In zo'n geval is men wel gedwongen kunstmatig een grens tussen de rassen vast te stellen, aldus een bepaalde standaardisatie toepassende. Bij de 3 rodekool-rassen is dit s. gebaseerd op de verhouding van het netto- (kool zonder omblad) en het bruto(kool met omblad) gewicht van de planten.