Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Ragi

betekenis & definitie

Melige, aan weerskanten afgeplatte bollen, die als giststof worden gebruikt bij de bereiding van tapé (peujeum Soend.) hetzij uit cassave of uit kleefrijst. Voor de bereiding van r. stampt men geweekte, gepelde rijst met enige, merendeels aromatische plantendelen tot poeder, kneedt dat met een weinig water tot een deeg en draait daarvan bollen, welke 2 of 3 etmalen worden bewaard op een vochtige plaats.

Met een schimmelwoekering bedekt en enigszins riekend naar gist, worden die bollen in de zon of bij regenachtig weer kunstmatig gedroogd en verhandeld. Uit r. zijn geïsoleerd 8 of 4 schimmels uit de farm der Mucoraceae, twee gisten (Saccharomyces soorten) en een Candida, behorende tot de Fungi imperfecti. Met de naam r. of bibit wordt ook aangeduid de entstof, gebruikt bij de bereiding van ontjom en tempé. In deze entstof, bestaande uit een weinig fijngemaakte reeds geslaagde ontjom of tempé van de vorige dag, zijn vegetatieve delen van de schimmel aanwezig; bij de rode ontjom is deze Monilia sitophyla (MONT.) SACC. en bij de witte ontjom en tempé Rhizopus oryzae WENT et PR. GEERL..