Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Natuurbescherming

betekenis & definitie

(1) (Ned.) N. is het in ons dicht bevolkte land onmisbare streven om natuurlijke landschappen, die door hun flora, fauna, bodemgesteldheid enz. voor de wetenschap belangrijk zijn, te behoeden tegen bebouwing, bebossing, nivellering, tegen in cultuur nemen enz. Ook kan reservering gewenst zijn om heide, zandverstuiving e.d. te bewaren als staal van een weinig meer voorkomend landschapsbeeld of in het belang van de vacantie-ontspanning.

Naast elkaar dus wetenschappelijke, landschappelijke en recreatieve motieven. Het reserveren geschiedt door het terrein in eigendom te brengen van een openbaar lichaam, waarvan de belangrijkste zijn de Ver. tot Behoud van Natuurmonumenten, de provinciale Landschappen, het Staatsbosbeheer en allerlei stichtingen, zoals De Hoge Veluwe en het Gooireservaat.Het beschermen van een terrein betekent niet, dat het volkomen onaangeroerd blijft. Geschiedt dit, dan groeien veenplassen dicht (Naardermeer), heiden worden bos (Gooireservaat), waardoor de beschermde dieren en planten met het beschermde landschapsbeeld zouden verdwijnen. Geregelde bestudering en zeer zaakkundig onderhoud zijn dus noodzakelijk.

(2) (België) Bij toepassing van de wet van 7 Aug. 1931 kan de Kon. Commissie voor monumenten en landschappen, met het oog op het nationaal belang, voorstellen bossen, wouden of landschappen als natuurreservaat te bewaren.

Indien de Regering op dit voorstel ingaat, wordt het beschikkingsrecht van de eigenaar in een zekere mate beperkt. Hij mag geen wijziging aanbrengen in de gereserveerde oppervlakte, geen ontginningen of kappingen verrichten zonder een speciaal daartoe te verlenen machtiging.

De eigenaars van de goederen, die met een dgl. erfdienstbaarheid bezwaard zijn, kunnen wegens de beknotting van hun beschikkingsrecht van de Staat een vergoeding vorderen. In bepaalde gevallen kunnen zij zelfs eisen, dat de Staat het bezwaarde goed overneemt.

< >