Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 18-11-2021

Koppen

betekenis & definitie

1. (akkerbouw) Bewerking van de biet, waarbij blad en kop van de wortel worden gescheiden.

De kop, die armer is aan suiker dan de wortel doch rijker aan mineralen, heeft een nadelige invloed op de verwerking van de suikerbieten in de fabriek. De juiste plaats van afsnijden is bij de onderste bladaanzet; het snijvlak dient recht en glad te zijn, ten einde het aanrakingsoppervlak voor bacteriën zoveel mogelijk te beperken. Bij het afsnijden van een te grote kop gaat te veel suiker verloren en bij het afsnijden van een te kleine kop gaat te veel tarra (z. Koptarra) naar de fabriek. Het k. kan geschieden met een bieten(kop)mes, kopschoffel of kopapparaten.2. (bollenteelt) Het verwijderen van de tulpen- en narcissenbloemen. Dit heeft ten doel voedselverlies door ongewenste zaadvorming tegen te gaan. Tevens wordt een dankbare voedingsbodem voor schadelijke parasieten weggenomen.