of (minder juist) koolzuurbederf. Indien appels in een ruimte bewaard worden, waar het door de appels gevormde koolzuur (z.
Ademhaling) niet voldoende wordt afgevoerd, wordt het vruchtvlees binnen de kring der vaatbundels bruin. Duurt het verblijf in een met koolzuur bezwangerde atmosfeer extra lang, dan breidt de bruinkleuring zich uit tot buiten de vaatbundelkring. Er is steeds een scherpe afscheiding met het gezonde vruchtvlees, maar ook dit laatste krijgt toch een aldehyde-smaak. De uiterste grens, die de appel aan koolzuur kan verdragen, is 10 %; maar er zijn appelvar. die reeds bij veel lager percentage k. krijgen. Niet alleen de hoeveelheid koolzuur, maar ook de tijd, gedurende welke deze inwerkt, is van belang alsmede de verhouding koolzuur zuurstof. Bij Cox’s Orange Pippin is de optimale verhouding 5% CO. en 3% O2. K. treedt voorn. op bij gasbewaring van appelen en peren, maar bij transport in scheepsruimen kan ook zonder het toedienen van koolzuur reeds beschadiging optreden, b.v. bij citrusvruchten.