1. (zuivel) Methode voor onderzoek van melk op deugdelijkheid.
Een kleine hoeveelheid melk wordt in een reageerbuisje gekookt. Melk, die een enigszins verhoogde zuurtegraad heeft, en melk van nieuwmelkse koeien kan het koken niet verdragen; de eerste doordat de caseïne hierbij uitvlokt, de andere door het stollen van de daarin aanwezige grote hoeveelheid albumine en globuline.2. (akkerbouw) Beoordeling van een partij door koken van een monster. Bij de aankoop van aardappelen en peulvruchten veel toegepast, omdat een goed uiterlijk niet steeds overeenkomt met een goede smaak. Ook bij het kweken van nieuwe rassen en het onderzoek naar de invloed op de consumptie-waarde van grondsoort, bemesting, aanwending van insecticiden, fungiciden en kiemremmende middelen speelt de k. een grote rol. Voor aardappelen wordt hierbij o.a. beoordeeld op smaak, meligheid, stuk koken en verkleuren na koken.
3. (vlees) Een k.- en braadproef wordt genomen als men vreest, dat daardoor een afwijkende reuk of smaak ontstaat. Is dat zo, dan wordt het vlees afgekeurd voor consumptie. Deze proef wordt o.a. genomen als men bij een slachtdier uitgebreide etterprocessen opmerkt of als men vreest, dat een geslachte beer te kort van te voren was gecastreerd.