Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 17-11-2021

Hopbel

betekenis & definitie

De h. is de bloeiwijze van de h. Op de behaarde, zigzagvormige as of rhachis, die uit de bladoksels ontspringt, bevinden zich een aantal korte zijassen, die elk 4 bloemen dragen.

Elke bloem is omringd door één schutblad; de 4 schutbladen zijn paarsgewijs omringd door de 2 steunbladeren die zich aan de basis bevinden en bij het uitgroeien aan de hele tros een kegelachtig uitzicht geven. Het éénhokkig vruchtbeginsel, dat 2 lange stempels draagt, mag in de cultuur niet door ♂ bevrucht worden, daar ontwikkeling van zaad, de kwaliteit van de hop vermindert. Bij K..B. van 26-7-’35 is men in België verplicht vóór 1 Juli alle mannelijke planten tot 5 km buiten de grenzen der gemeente te verwijderen. De bracteeën van de h. dragen goudgele kliertjes, die met lupuline gevuld zijn. Deze bevat de vluchtige hopolie en een drietal harsen, waarvan twee aan het bier de bittere smaak geven en de gisting door melkzuurbacteriën belemmeren. De in de schubben eveneens aanwezige hoplooistof speelt een belangrijke rol in het opklaren van het bier.

< >