is de beroemdste van de Ned. kaassoorten. Het oorspronkelijke productiegebied vond men in Z.Holl. en Utr.
De kaas wordt daar ook nu nog in belangrijke hoeveelheden op de boerderij bereid. Men maakt ze uit de verse, volle melk, tweemaal per dag. De vorm der G.k. is plat cylindrisch met afgeronde zijkant, die geleidelijk in het boven- en ondervlak overgaat. Men maakt ze in zeer verschillende grootten van 3-12 en soms wel van 25 kg. Sinds de oprichting der zuivelfabrieken maakt men daar ook G.k. Ze mag thans niet anders gemaakt worden dan in de rubriek volvet. Voor de productie van volvette G.k. in de jaren 1943/1953, z. tabel:
Jaar Fabriekskaas Boerenkaas Totaal in tonnen
1943 71 8.612 8.683
1944 1.764 8.173 9.934
1945 2.480 4.662 7.142
1946 36.518 11.878 48.396
1947 35.847 11.128 47.002
1948 58.741 16.853 75.594
1949 74.453 20.979 95.432
1950 59.836 21.229 93.635
1951 72.056 21.579 93.635
1952 74.823 18.721 93.544
1953 87.427 16.955 104.382