is o.a. de scheiding van een mengsel van vaste stoffen in hun componenten. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen de scheiding van deeltjes van eenzelfde s.g., doch van verschillende afmetingen; de scheiding van deeltjes van dezelfde afmetingen, doch van verschillend s.g. en de scheiding van deeltjes die zowel in afmetingen als s.g. uiteenlopen.
Al deze scheidingen kunnen langs natte dan wel langs droge weg worden uitgevoerd. Een scheiding langs droge weg naar deeltjesgrootte kan bereikt worden door zeven, z. aldaar. Geschiedt de scheiding door bezinken (z. ook Sedimenteren), dan spreekt men van hydraulisch c., wanneer de sedimentatie in water plaats vindt en van pneumatisch c., wanneer de scheiding in een luchtstroom wordt uitgevoerd.
Het eenvoudigst maakt men gebruik van bezinkingstanks, waar doorheen men een stroom van het te scheiden mengsel voert (bij pneumatisch c. spreekt men in dit geval van een wan). Bij deze werkwijze verkrijgt men fracties van gelijke valsnelheid.
Langs natte weg voert men het c. wel uit in een reeks van kegelvormige tanks van toenemende grootten, geplaatst in de stroom van de suspensie. In de kleinste conus wordt het grofste (zwaarste) materiaal verzameld. Ook maakt men wel gebruik van goten met geleidelijk oplopende bodem (z. b.v. Aardappelmeel).
Betere scheidingen verkrijgt men door toepassing van een opstijgende stroom water of lucht, waardoor een scheiding teweeggebracht wordt tussen deeltjes welke in die stroom bezinken en door die stroom meegenomen worden naar boven. Het is mogelijk meer kolommen van toenemende diameters achter elkaar te plaatsen en daardoor meer fracties te winnen. Pneumatisch c. in een opstijgende luchtstroom wordt in de techniek veelvuldig toegepast, b.v. in de poetsmachines (z. Maalderij).
Behalve op grond van deeltjesgrootte en s.g. kan men c. door gebruikmaking van andere eigenschappen van de te scheiden vaste stoffen. Een eenvoudig voorbeeld is het verwijderen van ijzer uit producten met een magneet. Verder kan men gebruik maken van verschillen in de vorm van de deeltjes: dit geschiedt in z.g. trieurs, apparaten waarmede men zaden van uiteenlopende vormen uit elkaar kan halen (schonen van zaden). Ook is het mogelijk gladde en ruwe deeltjes te scheiden door ze te laten glijden over een enigszins ruw oppervlak, b.v. een flanellen doek.