Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Chortophila

betekenis & definitie

fam. Anthomyidae.

Een aantal soorten in Ned. Hun larven (maden) leven onder de grond en beschadigen de wortels van verschillende cultuurgewassen. De meest bekende soort is C. brassicae BCHE, de koolvlieg. De vliegen verschijnen al in Apr. uit de overwinterde puparia, het ♀ zet eieren af ondiep in en grond vlak bij een koolplant, de jonge larven vreten aan de wortel, waardoor rotting ontstaat, en naar mate deze rotting voortschrijdt, boren en larven zich dieper in en kunnen zij ten slotte in de bovengrondse delen van de koolplant belanden. en verpopping geschiedt in een puparium even buiten de aangetaste plant. De ontwikkeling verloopt snel, zodat verschillende, echter niet scherp gescheiden generaties elkaar opvolgen. De schade, die aan jonge planten vroeg in de zomer wordt toegebracht, is het grootst. Deze planten kunnen ernstig worden verzwakt en zelfs geheel worden vernield. De bestrijding van de koolvlieg vindt plaats met chloordaan-houdende strooimiddelen en aldrin-stuif; ook parathion bevattende middelen kunnen worden gebruikt. De toepassing van deze middelen vindt plaats op het plantenbed, op het veld spoedig na het uitplanten of op een tijdstip, dat de eerste eieren gevonden worden. I.h.a. zullen de bovengenoemde preparaten in een hoeveelheid van ca 3 g per plant worden gebruikt. Een enkele particulier past het thans verouderde sublimaat nog toe.

C. antiqua Mg., de uien- of preivlieg, tast als larve uien, prei, sjalotten en snijlof aan. De vliegen, uit overwinterde puparia, zetten in Mei/Juni eieren op de onderste bladeren af, de larven ontwikkelen zich in de ondergrondse delen der plant. 2-3 generaties per jaar. Bestrijding is mogelijk gebleken door preizaad, vóór het uitzaaien, te mengen met een mengsel van DDT in lijm. Men lost 50 g ‘dextrol RR’ op in 100 cm3 water en voegt hieraan 400 g van een 50%-ig DDT-poeder of 200 g zuiver DDT toe. Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 kg preizaad. Misschien kan ook plantmateriaal van uien e.a. op ongeveer soortgelijke wijze worden behandeld als preizaad.
C.cilicrura Rd. leeft als larve in ontkiemende bonen en tast het worteltje alsmede de zaadlobben aan. Deze vlieg is in de praktijk bekend als de bonenvlieg. De bestrijding is mogelijk door een zaadbehandeling met verschillende insecticiden zoals aldrin en chloordaan.

< >