Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Bloembollensorteermachine

betekenis & definitie

De manier, waarop gesorteerd wordt, staat in nauw verband met de vorm der bollen of knollen. Is deze regelmatig, dan wordt naar omtrekmaat, uitgedrukt in cm of in ziftmaat, gesorteerd.

Ziftmaat wil zeggen, dat het bollen of knollen zijn, die d.m.v. ziften of zeven gesorteerd zijn. De ziftopeningen zijn ongeveer een | cm groter dan de normale omtrekmaat, vooral als de vorm enigszins onregelmatig is, zoals bij tulpen. Bollen en knollen die onregelmatig van vorm zijn en ook wortelstokken, worden gesorteerd naar grootte, uitgedrukt in le, 2de en 3de grootte. De maten, waarin gesorteerd wordt, hangen ten nauwste samen met de grootte, die een bol of knol van een bepaald gewas kan bereiken. Men onderscheidt 2 groepen van sorteringen, nl. de leverbaar- en planlgoedsortering. Deze beide groepen worden weer onderverdeeld in een aantal aparte sorteringen, afhangende van het gewas. Voor het sorteren wordt gebruik gemaakt van sorteermachines en ziften. De ziften bestaan uit losse ziftplaten met losse ringen, die boven elkander geplaatst kunnen worden, waarmee dan met behulp van een ziftbok gesorteerd wordt. Bollen, knollen en wortelstokken, die onregelmatig van vorm zijn, worden in hoofdzaak met de hand gesorteerd.

Het sorteren moet nauwkeurig, zonder enige beschadiging en vlug geschieden. De thans gebruikte sorteermachines voldoen hieraan goed. De machine, die door een electromotor wordt gedreven, heeft als voornaamste onderdelen een aantal, meestal 5, uitneembare platen, waarin zich galen van een bepaalde omtrekmaat bevinden. Deze platen liggen in een rij met oplopende maten achter elkander. Door een stelsel van trekveren en nokkenassen krijgt het geheel, waarin de platen rusten, een in de lengterichting heen en weer gaande en een op- en neergaande beweging. Hierdoor

lopen de bollen over de verschillende sorteerplaten, tot ze op een plaat komen met openingen waar ze doorvallen. De diverse malen werden afzonderlijk opgevangen in manden. A. F. VLAG.

< >