Agrarisch Encyclopedie

Veerman (1954)

Gepubliceerd op 21-01-2021

Amandel

betekenis & definitie

1. (plantk.) de a. behoort tot de fam. der Rosaceae, onderfam.: Amygdalaceae, gesl.: Prunus, soortnaam: P. amygdalus. Oorspronkelijk van Klein Az. tot W.

China. Men maakt onderscheid tussen zoete en bittere a. De a. wordt in ons land niet zo zeer voor de vruchten als wel om de bloemen gekweekt. Men heeft de amandel gekruist met de perzik en kreeg daardoor planten met hoge sierwaarde. Deze bastaarden worden aangeduid met de naam: P. amygdalus persicoides.2. (dierk.) Orgaantje in de keel, dat een soortgelijke functie heeft als het wormvormig aanhangsel van de blinde darm bij de mens. Beide raken nogal eens ontstoken en kunnen dan zonder bezwaar operatief worden weggenomen. De functie is een verdedigende (b.v. tegenover binnendringende bacteriën) door de erin opgehoopte witte bloedlichaampjes.