In 1594 verkocht Hendrick Hobbes Baard 'een sekere tichelwerk' aan de Zijlroede in Makkum aan Wiebe Tjaards. Vanaf dat jaar worden op deze plaats zonder onderbreking bakstenen gemaakt, later ook tegels en aardewerk. Het bedrijf groeide uit tot de wereldberoemde Koninklijke Tichelaar Makkum. Het is officieel erkend als het oudste nog bestaande bedrijf in Nederland.
Nog een stukje geschiedenis. In 1674 trouwde de boerenzoon Freerk Jans uit Jorwerd met Jouwer Emes, een telg uit een Makkumer steenbakkersfamilie. Zij kochten de steenfabriek aan de Zijlroede. Een jaar later veranderde het jonge echtpaar de familienaam in Tichelaar (steenbakker), om daarmee de nauwe band tussen de familie en het bedrijf te benadrukken. Hun nazaten geven tot op de dag van vandaag leiding aan de onderneming, die wereldfaam geniet met zijn collecties aardewerk en tegels.
Daarnaast heeft Koninklijke Tichelaar Makkum naam gemaakt met het uitvoeren van projecten met kunstenaars en met keramische restauratieprojecten. Zo bakte het bedrijf heel bijzondere tegels voor de restauraties van Dudoks beroemde stadhuis* in Hilversum en Paleis Het Loo* in Apeldoorn. Ook de markante naamtableaus in de gevel van het Rijksmuseum* Amsterdam werden door Makkumse specialisten gerestaureerd. Behalve fragiel aardewerk produceert het bedrijf ook grofkeramische bouwmaterialen, zoals geglazuurde dakpannen en bakstenen.
Elke werkdag zijn er rondleidingen in de fabriek. Een gids toont hoe het Makkumer aardewerk met de hand wordt gemaakt van geelbakkende Friese zeeklei vermengd met mergel. Nadat ze de eerste keer zijn gebakken bij een temperatuur van 1050 graden Celsius (bakken en afkoelen duurt 30 uur) worden de tegels op klank gesorteerd en geglazuurd met een tinglazuur, bereid volgens een geheim, middeleeuws recept. Bezoekers mogen ook de schilders op de vingers kijken. Adres: Turfmarkt 65.
TIP: Het Fries Aardewerkmuseum De Waag aan de Pruikmakershoek 2 toont tot welke wonderschone staaltjes van schoonheid Tichelaar al eeuwenlang in staat is.