Aad Struijs

Auteur "Het toppunt van Nederland"

Gepubliceerd op 30-07-2018

Hoogeveen

betekenis & definitie

In Hoogeveen luiden op zondagochtend geen kerkklokken. De gelovigen worden er opgetrommeld door een tamboer. Onder tromgeroffel en het roepen van 'Volk van noord, komt naar de kerk en hoort Gods woord' trekt hij door het stadje, met achter zich een lange stoet kerkgangers. Bij cultureel centrum De Tamboer staat een beeldje van de trommelaar.

Het gebruik dateert uit de 16de eeuw en werd ingesteld door Heer Roelof van Echten tot Echten. Hij gaf de stoot tot het ontginnen van het veengebied, stichtte de veenkolonie Hoogeveen en liet kanalen graven. Omdat het project te duur was om op eigen houtje te bekostigen, stichtte hij samen met enkele Hollandse boeren de Compagnie van de Vijfduizend Morgen (1 morgen is ongeveer 1 hectare). Museum De 500 Morgen, Hoofdstraat 9 vertelt er alles over.

Aero Park is een uniek themapark over de luchtvaart. Het is het enige in zijn soort op het Europese vasteland en wijdt zich geheel aan het in de lucht houden van klassieke vliegtuigen met een grote historische waarde. In een historische hangar, die onderdeel voor onderdeel van het voormalige vliegveld Ypenburg naar Drenthe is verplaatst, kan het publiek van dichtbij zien hoe oude 'kisten' worden gerestaureerd en onderhouden. Ook worden aan de hand van authentieke tekeningen klassiekers nagebouwd. Dat gebeurt in het kader van een werkgelegenheids- en omscholingsproject, waarmee eerder ervaring is opgedaan bij de bouw van het VOC-schip Batavia in Lelystad.

Het Aero Park bouwt een indrukwekkend 'squadron' op: een Spitfire, een aantal Fokkers uit de meidagen van 1940, Koolhovens, Amerikaanse trainers en Duitse verkenners. Toppunt uit de collectie is de Spin. Met dit type toestel van linnen, hout en staaldraad maakte Anthony Fokker in 1911 zijn eerste vlucht rond de Sint-Bavo in Haarlem. Het Aero Park streek neer op vliegveld Hoogeveen.