Hoogezand-sappemeer betekenis & definitie

Aan de oever van het Winschoterdiep staan de meeste scheepswerven met dwarshellingen ter wereld. De werven kunnen tot een breedte van maximaal 16 meter worden gebouwd; dan kan een schip zich nog net tussen de bruggen wringen die de weg naar zee versperren.

De VVV Hoogezand-Sappemeer kent het programma van de tewaterlatingen (vaak meer dan tien per jaar) en zette zelfs speciale meerdaagse Dwarshellingarrangementen op stapel. De deelnemers zijn onder meer getuige van een tewaterlating. Dat gaat zo: hoofdrolspeelster is de 'doopdame' (het is altijd een vrouw, want dat brengt geluk). Zij is gewapend met een fles champagne en roept op dicteersnelheid: 'Ik doop u (en dan volgt de naam van het schip), en wens u en uw bemanning een behouden vaart.' Als een werper van een honkbalteam keilt zij een fles champagne tegen de boeg.

De coaster rolt opzij en glijdt als een stervende zwaan met donderend geraas het Winschoterdiep in. Plonsssss… Het is alsof een walvis van de hoge springplank in een badkuip duikt. Het water schuimbekt van woede over zoveel geweld en kolkt over de werf en de weg. Een toerist ondervond ooit hoe krachtig zo'n vloedgolf is. Hij negeerde een stopteken en reed door, net op het moment dat een schip in het nauwe sop kantelde. De golf spoelde de hardleerse automobilist met Mercedes en al van de weg.